Schimbare importantă pe piața muncii: cine sunt tinerii șomeri, ce pot face, de acum înainte
Printr-o Ordonanță de Urgență, Guvernul României a modificat definiția tinerilor șomeri din țara noastră, de la 25 la 30 de ani. Deși schimbarea pare a fi una insignifiantă are o serie importantă de consecințe.
La finalul ședinței de Guvern de ieri, ministrul Muncii și Protecției Sociale a confirmat o schimbare a definiției tinerilor șomeri. Aceștia din urmă sunt persoane tineri care nu sunt înscrise într-un program de învățământ și nu urmează un program de pregătire profesională. Modificare s-a produs la inițiativa Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Ce se întâmplă cu tinerii șomeri, cine sunt ei
Până la adoptarea OUG de ieri, tinerii șomeri aveau vârsta maximă de 25 de ani. Ca referință, acest concept nu este nici pe departe unul național, ci global. În alte colțuri ale mapamondului, la tinerii respectivi se face referire cu abrevierea NEET (Noi in Education, Employment or Training).
”În ordonanţa de urgenţă am extins grupa de vârstă pentru categoria tinerilor din afara sistemului de educaţie şi de ocupare, în loc de 16 – 25 ani am extins la 16 – 30 de ani, ceea ce le dă posibilitatea urmării unor cursuri de calificare finanţate pe fonduri europene atât în actualul exerciţiu financiar, cât şi în următorul exerciţiu financiar. Vorbim de aproximativ 5 milioane de lei anul acesta, bani pe care îi va suporta Ministerul Muncii, prin bugetul asigurărilor de şomaj, din proiecte europene”, a declarat Raluca Turcan.
În practică, în urma schimbării anunțate de Turcan, aproximativ 2000 de tineri vor putea beneficia în acest an de măsuri pentru stimularea integrării în muncă. ”Aproximativ 2.000 de tineri care sunt în afara sistemului de educaţie şi de ocupare vor beneficia până la sfârşitul anului de măsuri finanţate din bugetul asigurărilor de şomaj, impactul financiar fiind estimat la 5.625.000 lei”, a concluzionat ministrul Muncii și Protecției Sociale. Rămâne acum ca respectivii indivizi să-și dorească să lucreze sau să învețe să lucreze într-un domeniu nou.